Verlaging van emissies
Verlaging van emissies
Onderzoek van WUR toont aan dat dagontmesting bij vleesvarkens leidt tot 60% reductie van ammoniakemissie en 90% reductie van methaanemissies. Bij gespeende biggen liggen deze emissiereducties op 85% en 95% voor ammoniak en methaan.
Geur wordt bij vleesvarkens gereduceerd tot 16,5 OE, waarbij de geurbeleving vaak nog lager ligt. De lage emissies passen bij het natuurbeleid wat gericht is op het verlagen van stikstofdepositie op de kwetsbare natuurgebieden en het verlagen van de CO2 uitstoot binnen de klimaateisen.
In tegenstelling tot de luchtwasser die met name ammoniak reduceert, is dagontmesting een integrale aanpak waarbij meerdere knelpunten worden aangepakt en waarbij het bedrijf er ook wat aan heeft.
Dagontmesting past bij de landelijke ontwikkeling om via doelvoorschriften te komen tot de gewenste emissiereducties. De boer bepaalt hoe hij zijn doelen haalt.
Doordat de reducties via het mestkanaal worden gerealiseerd, is een centraal luchtkanaal niet noodzakelijk. De kans op grote stalbranden neemt daardoor af.
Het verlagen van emissies uit de stal leidt tot de volgende kansen
* Voldoen aan omgevingseisen en natuurvraagstukken
* Minder (geur)overlast in de directe omgeving van de stal
* Grote stalbranden via het luchtkanaal worden vermeden
* Keuzevrijheid om via na-geschakelde techniek, voer of mest additieven verder te voldoen aan een doelvoorschriften vergunning
* In combinatie met luchtwassers kunnen deze voldoen met kleinere systemen
* Interne saldering op bedrijfsniveau mogelijk
Dagontmesting verhoogt de kansen op een toekomstbestendig bedrijf
Kansen door dagontmesting
Verse mest
Dagontmesting zorgt er voor dat alle mest dagelijks uit de stal wordt verwijderd. Die dagverse mest heeft nagenoeg alle methaan nog in zich. Door de mest in een mono-mestvergister op het erf te vergisten brengt de methaan groen biogas op.
een gezond stalklimaat
Dagelijks verwijderen van mest uit de leefomgeving van de dieren zorgt voor een gezonder stalklimaat.