Contact

Rob en Piet van der Zanden

Rob en Piet van der Zanden

Volkel

Op de varkenshouderij van Piet, Jeanne en Rob staan kwaliteit en dierenwelzijn voorop. Omdat dat in de aard van het beestje zit en omdat burgers volgens deze varkenshouders niet op massaproductie zitten te wachten. Ze zijn daarom erg blij dat ze deelnemen aan Praktijkonderzoek Dagontmesting.

Rob: “We renoveren eerst een bestaande stal waarin metingen kunnen worden uitgevoerd. Daarna realiseren we een nieuwe stal volgens het principe van dagontmesting.

Zodra die gereed is, bouwen we ook onze vleesvarkensstal en de biggenstal om, zodat we ook daar geen luchtwasser hoeven te plaatsen. Dat is wel even een financiële investering, maar de jaarkosten vallen uiteindelijk lager uit terwijl de kwaliteit van onze varkens verbetert.” Goede kwaliteit uit zich volgens Rob in de juiste verhouding tussen groei, spek, spier en voer. Die ontstaat wanneer de dieren het goed hebben en gezond zijn. “Het verschil zie en proef je.”


“Wat er in de Stal van de Toekomst gebeurt is super om te zien. Door de bron aan te pakken reduceren we de uitstoot van schadelijke stoffen zonder dat we een luchtwasser hoeven te plaatsen. Tegelijkertijd zorgen we beter voor mens en dier. Voor mij kent dagontmesting alleen maar pluspunten.”

Het bedrijf van Rob en Piet in vogelvlucht

Aantal vleesvarkens

Aantal zeugen

KDV boer sinds

Concept

Onze boeren

Familie Verhoeven

Valkenswaard

Hans Verhoeven runt samen met zijn vrouw Diny en dochter Suzanne gesloten varkensbedrijf Maatschap Verhoeven, het demonstratiebedrijf binnen Keten Duurzaam Varkensvlees. Hans: “Wij voeren alle praktijkproeven uit die moeten leiden tot een verdere verduurzaming van de Nederlandse varkensbedrijven.”