De Stal van de Toekomst bouwen we samen

Op 16 en 17 april stond De stal van de Toekomst met de partners op de Dutch Pork Expo in Venray. De stand werd uitgeroepen tot één van de vijf drukst bezochte stands en de bezoekers maakte ons duidelijk dat onze ontwikkelingen perfect aansluiten bij de behoeftes in de markt. Daar zijn we best een beetje trots op!

Aanpak bij de bron

Op dit moment zijn er ontwikkelingen op vier bedrijven en worden de eerste resultaten van metingen in het derde kwartaal van 2019 verwacht. Om de uitstoot van ammoniak en geur te verlagen naar de nieuwe maatstaven zijn er in De stal van de Toekomst maatregelen getroffen om direct de oorzaak aan te pakken. Met als resultaat dat de Stal van de Toekomst zorgt voor een beter milieu en een gezond stalklimaat. Wil je precies weten hoe wij dit doen? Kijk dan verder op deze website.

Dagontmesting

Ammoniak en methaan ontstaan door broei en rotting in opgeslagen mest. Tijdens de Dutch Pork Expo hebben wij midden op de stand de nieuwe mestpan laten zien die op dit moment wordt getest. De nieuwe mestpan is één van de maatregelen voor dagontmesting waardoor emissie in de stal wordt verlaagd. Door dagelijks mest uit de stal te verwijderen kunnen wij via de unieke mono-propstroom vergister methaan omzetten in biogas. Wij wekken tot wel 40 kuub biogas op uit 1 kuub dagverse mest. Varkensmest verliest in enkele maanden minimaal 75% van het gaspotentieel. Tegen de varkensboeren zeggen wij dus; niet stoppen maar gas geven!

Op de beurs ontvingen wij veel complimenten over de eenvoud van onze brongerichte maatregelen en de dagontmesting. Zowel de varkenshouders, controleurs, adviseurs en vele andere partijen waren zeer enthousiast over de Stal van de Toekomst. Controleurs van verschillende omgevingsdiensten vanuit heel Nederland bekeken de mestpan en de aanvullende maatregelen. Uit het oogpunt van controle/handhaving zien zij de voordelen voor iedere partij als wij een gecertificeerde oplossing kunnen bieden. Ook zij zijn dus om meerdere redenen erg positief!

“Het is erg positief dat zo’n eenvoudig systeem op de markt is, dat ook het klimaat in de stal gigantisch verbeterd zowel voor mens en dier een perfecte totaaloplossing” vertelde één van de controleurs. Ze komen regelmatig in stallen met een zeer slechte luchtkwaliteit en ze juichen deze ontwikkeling erg toe.

Luchtwasser overbodig

Door dit nieuwe stalsysteem, kan het zijn dat de luchtwasser overbodig wordt en dit spreekt heel veel mensen aan. Naast het klimaat in de stal, de kosten en niet te vergeten de CO2 footprint van een luchtwasser is dit voor velen een reden om de stand van de Stal van de Toekomst te bezoeken en informatie te vergaren van dit unieke stalsysteem.

Conclusie van de Dutch Pork Expo: varkenshouders, adviseurs, handhavers en anderen zien de Stal van de Toekomst als De Stal van de Toekomst!

Gerelateerde Berichten