Stal van de Toekomst – voer en water – verdiepingsessie 2

Wil jij als varkenshouder van de toekomst alles weten over Stal van de Toekomst? Kiemt organiseert samen met De Hoeve InnovatieEncon Clean EnergyKDV en Wageningen University & Research meerdere verdiepingssessies gericht op het duurzame concept ‘Stal van de Toekomst’ voor de varkenshouderij. 

Op 21 september vond de tweede digitale bijeenkomst plaats van een serie van 6 avonden over het varkensbedrijf van de Toekomst. Dit keer werd uitgebreid aandacht gegeven aan drinkwater en voer. 

We hebben in de eerste sessie vastgesteld dat, om maximale groei van de varkens te kunnen bereiken, het dier centraal gesteld moet worden in het management. Voer en water zijn natuurlijk eerste levensbehoeften maar worden op een bedrijf vaak als kostenpost beschouwd. Een varken wat de 1000 gram groei per dag moet halen, of zelfs meer, bedrijft echter topsport. Voor een topsporter is gewoon voer niet genoeg. Daarnaast is voer ook van invloed op mestgedrag en dus op emissies van ammoniak en methaan uit de stal. Hoe zorg je er in het huidige systeem voor dat het voer past bij het varken en hoe krijg je als varkenshouder grip op wat het dier krijgt en eet? In deze sessie leggen Mark van den Eijnden en Edward van den Elzen van Mijnvoer.nl wat het belang is van goed voer en water in de stal, wat het effect kan zijn van de samenstelling en hoe je als varkenshouder de teugels in handen krijgt. 

Kijk hier de hele sessie terug

Gerelateerde Berichten