Stal van de Toekomst – de praktijk – verdiepingsessie 3

Wil jij als varkenshouder van de toekomst alles weten over Stal van de Toekomst? Kiemt organiseert samen met De Hoeve InnovatieEncon Clean EnergyKDV en Wageningen University & Research meerdere verdiepingssessies gericht op het duurzame concept ‘Stal van de Toekomst’ voor de varkenshouderij. 

Op 5 oktober was alweer de derde sessie van in totaal zes over Het bedrijf van de Toekomst. In sessie 1 hebben we de rode draad van “het dier centraal” besproken en de invloed van gezonde dieren op het rendement van het bedrijf. Om gezondheid te verbeteren en snelle groei te kunnen realiseren zijn er verschillende knoppen om aan te draaien. De omstandigheden rond het dier moeten optimaal zijn. We hebben het daarom in sessie 2 gehad over kwaliteit en samenstelling van voer en drinkwater in de stal en hoe je als varkenshouder de regie terug krijgt over het voer.
In deze derde sessie gaat het over de huisvesting. De luchtkwaliteit is mede bepalend voor de gezondheid van het dier. Via de longen zijn varkens vatbaar voor virussen en bacteriën als de filterende werking van luchtwegen is aangetast door hoge concentraties ammoniak. Ook de mens werd gezonder toen er toilet en riolering werd aangelegd, maar hoe ziet dat er uit in een stal? Hoe wordt het aangelegd, hoe werkt het en past het in mijn bestaande stal? waar moet je op letten en wat brengt het met zich mee? 
Camiel van Houtert vertelt over het systeem en hoe het in elkaar steekt. Rob van der Zanden praat je bij over zijn ervaringen van zowel het verbouwen van de bestaande stal als ook het werken met dagontmesting.  

Kijk hier de sessie terug over dagontmesting in de praktijk 

 

 

 

Gerelateerde Berichten