“Voor mij kent dagontmesting alleen maar pluspunten”

Van der Zanden – Claasse vof is het gedeeltelijk gesloten varkensbedrijf van vader Piet, moeder Jeanne en zoon Rob. Ze zijn een van de proeflocaties van Praktijkonderzoek Dagontmesting. In 2019 en begin 2020 verbouwden ze de kraam- en biggenstal en twee afdelingen van de vleesvarkens tot dagontmesting. Het blijkt een uitstekende investering. Rob: “Ik raad elke varkenshouder die vooruit wil aan om voor dagontmesting te kiezen.” 

 

Waarom besloten jullie mee te doen aan Praktijkonderzoek Dagontmesting?

“Wij houden onze varkens met aandacht voor gezondheid en welzijn, zodat we dieren van goede kwaliteit kunnen leveren. Dagontmesting sluit naadloos bij deze werkwijze aan.”

 

Welke positieve effecten van dagontmesting zie je bij jou in de stallen?” 

“Dat zijn er meerdere. Ten eerste zijn de varkens gezonder, waardoor ze zich fijner voelen. Dat weet ik omdat ze veel actiever zijn. Dat is fijn voor hen én voor mij. Want we moeten het natuurlijk nog officieel meten, maar ik ga ervan uit dat deze varkens minder vaak ziek zijn, minder aandoeningen hebben, sneller groeien en een lagere voederconversie hebben dan onze varkens in de traditionele stallen. Zo merk ik het positieve effect van dagontmesting niet alleen in de stal, maar ook in mijn portemonnee. 

Ten tweede is het klimaat in de stal veel aangenamer. In plaats van de bedompte ammoniaklucht ruik ik in de stallen met dagontmesting het voer. Ik kan moeiteloos een hele dag in een stal met dagontmesting werken en ’s avonds direct doorgaan naar een feestje. Niemand die iets ruikt. Maar als ik de hele dag in de ammoniaklucht ben geweest hoef ik dat echt niet te proberen. Nee, ik heb geen cijfers nodig om te weten dat werken in een schone lucht beter is voor mens en dier.

Daar komt nog bij dat ik door alle meetapparatuur in mijn stallen precies weet wat de consequenties van mijn acties zijn. Bijvoorbeeld als ik wat harder of wat zachter ventileer. Ik maak daardoor veel bewustere keuzes en zorg er zo voor dat ik mijn resultaat continu optimaliseer.”

 

Welke negatieve effecten van dagontmesting zie je bij jou in de stallen? 

“Geen. Wat er door dagontmesting gebeurt is super om te zien. Door de bron aan te pakken reduceren we de uitstoot van schadelijke stoffen zonder dat we een luchtwasser hoeven te plaatsen. Tegelijkertijd zorgen we beter voor mens en dier. Voor mij kent dagontmesting alleen maar pluspunten.”

 

Je hebt ook twee luchtwassers. Wat is daar je ervaring mee? 

“Als ik zie wat die luchtwassers allemaal kapot maken, dan kan ik niet geloven dat dat gezond is voor mens en dier. Het dak, de wanden en zelfs het ijzerwerk van de ruimte waar de luchtwasser instaat rot weg alsof het niets is. Zodra het financieel mogelijk is bouw ik deze stallen ook om tot dagontmesting.” 

 

Is het toepassen van dagontmesting een grote investering? 

“Natuurlijk kost het geld, maar dat is net zoveel als het plaatsen van een luchtwasser. En het voordeel van dagontmesting is dat je er daarna ook financieel nog plezier van hebt. Want de jaarkosten vallen door dagontmesting lager uit terwijl de kwaliteit van je varkens verbetert.”

 

Hoe komt het dat de jaarkosten lager uitvallen? 

“Daar zijn meerdere redenen voor:

  1. Gezonde varkens groeien sneller.
  2. Gezonde varkens hebben een lagere voederconversie.
  3. Gezonde varkens hebben minder medicatie nodig en hebben dus minder gezondheidskosten.
  4. Door de mest dagelijks uit de stallen te halen en een monovergister te plaatsen kunnen we de dunne en dikke fractie van de mest in de toekomst scheiden. We hoeven dan alleen nog de dikke fractie af te voeren, wat scheelt in de mestkosten. 
  5. Door dagverse mest te vergisten is ons bedrijf in de toekomst energieneutraal. Daarmee verdwijnen ook onze energiekosten.

Daar komt bij dat gezondere varkens in de toekomst waarschijnlijk meer gaan opleveren. Zo dalen door dagontmesting onze jaarkosten en stijgen onze opbrengsten. Tel uit je winst.” 

 

Kost dagontmesting je meer werk en/of tijd? 

“Nee, ik heb er geen omkijken naar. Alles gebeurt automatisch en het systeem werkt altijd.” 

 

Dagontmesting is bij jou in bestaande stallen toegepast. Hoe heb je de aanleg van dagontmesting ervaren? 

“De verbouwing van onze kraamstal was in vier weken geregeld, dus dat was prima te doen. De verbouwing van de biggenstal was een grotere uitdaging omdat daar vroeger stallen van vleesvarkens, stieren en biggen op elkaar zijn gebouwd. Maar het was de investering meer dan waard.” 

 

Hoe zie je de toekomst voor je? 

“Ik kan niet wachten tot alle vergunningen rond zijn en ik mijn hele bedrijf naar dagontmesting kan ombouwen. Maar dat kan nooit lang meer duren. We zien nu al zo’n groot positief verschil in groei en gezondheid dat ik ervan overtuigd ben dat dagontmesting wordt goedgekeurd als officieel stalsysteem.” 

 

Zou je andere varkenshouders aanraden voor dagontmesting te kiezen?

“Ja! Zeker als je vooruit wil.” 

 

Benieuwd naar de mogelijkheden op jouw bedrijf? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Camiel van Houtert via Camiel@dehoevebv.nl of bel naar 06-12904621.

 

Lees hier het interview met Camiel over de dagontmesting, beschikbaar voor elke Nederlandse varkenshouder. 

Gerelateerde Berichten